|

Lätt och ultralätt sovsäck – Sovsäckar under 1 kg för 2024

Denna artikel innehåller annonseringslänkar (* markerade), som hjälper oss att upprätthålla vår webbplats. Tack för ditt stöd! 🙂

När du ger dig ut på vandring är det viktigt att säkerställa en god natts sömn, och det påverkas starkt av valet av sovutrustning. En lätt sovsäck och en ultralätt sovsäck är utmärkta alternativ för gramjägaren, men hur väljer man den bästa lätta sovsäcken för vandringsresan?

I den här artikeln går vi igenom allt väsentligt om att välja en lätt sovsäck. Du kan också utforska blogginlägget där vi jämför en alternativ lösning för campingsömn – hängmattor för camping!

kevyt ja ultrakevyt makuupussi pakattuna

När du ger dig ut på vandring är det viktigt att sammanställa en packlista. Det är viktigt att inte glömma sovsäcken på packlistan, eftersom den är en av de viktigaste utrustningarna för att säkerställa en bekväm natts sömn. Vi har också skrivit en artikel om hur man packar en ryggsäck där vi går igenom hur optimal packning uppnås. En lätt och ultralätt sovsäck är ett utmärkt alternativ för vandraren som vill spara vikt på ryggen. Dessa sovsäckar är lättare och tar mindre plats i ryggsäcken jämfört med vanliga sovsäckar.

Sammanfattning av ultralätta sovsäcksmodeller:

  1. Sea to Summit Spark SP1 Regular:
  • Vikt: 340g
  • Fyllning: 850 fill power dun
  • Lämplig för sommarvandring
  • Komforttemperatur: +5 … +9ºC
  1. Rab Neutrino 200 Long:
  • Vikt: 624g
  • Fyllning: 800 fill power gåsdun
  • Användbar för två årstider
  • Komforttemperatur: +4ºC
  1. Marmot Micron 30 Regular:
  • Vikt: 850g
  • Fyllning: 650 fill power ankadun
  • För tre säsongers användning
  • Komforttemperaturer: -1,7ºC (M) och +3,6ºC (N)
  1. Rab Mythic Ultra 360 Long:
  • Vikt: 606g
  • Fyllning: 900+ fill power dun
  • För utmanande förhållanden
  • Komforttemperatur: -2 … -8ºC
  1. Marmot Hydrogen Regular:
  • Vikt: 717g
  • Fyllning: 800+ fill power gåsdun
  • Lätt och varm
  • Form: Marmot Mummy
Sovepåse-modellVikt (g)FyllnadseffektSäsongsanvändningKomforttemperaturområde (°C)
Sea to Summit Spark SP1340850Sommar+5 till +9
Rab Neutrino 200 Long624800Två årstider+4
Marmot Micron 30 Regular850650Tre årstider-1,7 (M) och +3,6 (N)
Rab Mythic Ultra 360 Long606900+Utmanande förhållanden-2 till -8
Marmot Hydrogen Regular717800+AllroundEj specificerad (Marmot Mumie)

1. Sea to Summit Spark SP1 Regular

Vikt: 340g

Denna premiumdunfyllda Spark SP1 lättvikts sovsäck är det perfekta valet för sommarvandring. Säckens fyllning består av högkvalitativt dun (fill power 850), som har behandlats för att vara vattenavvisande. Detta är en fantastiskt kompakt sovsäck som kommer att vara enkel att packa ner i ryggsäcken och är en av de lättaste sovsäckarna på marknaden.

Tack vare dess ultralätta design och dunfyllning kommer denna sovsäck att hålla dig bekväm även när temperaturen sjunker något under natten. Den har en komforttemperatur på +5 till +9ºC, vilket gör den mycket lämplig för sommarbruk.

2. Rab Neutrino 200 long

Vikt: 624g

Denna Rab Neutrino 200 Long sovsäck har en vikt på 624g och är därför lite tyngre än Sea to Summit Spark SP1 Regular. Denna modell är fylld med 800 fill power gåsdun, vilket gör den mycket lämplig för kallare nätter jämfört med Spark SP1.

Den har en komforttemperatur på +4ºC, vilket gör den användbar för två årstider. Den är också fylld med nikwax hydrofobt dun som skyddar mot fukt och ger lång livslängd.

3. Marmot Micron 30 Regular

Vikt: 850g

Denna dunfyllda Micron sovsäck är ett utmärkt val för män som söker en lätt och kompakt sovsäck för användning under tre årstider. Säckens fyllning består av 330 gram fillpower 650 ank-dun, som är RDS-certifierat och behandlat för att stöta bort fukt.

Säcken är designad för män och Regular-storlek passar användare upp till 183 cm långa. Säckens yttertyg är 20 denier ripstop-nylon och innerfodret är 20 denier nylon. Säcken har också en småfack och en ficka i fotänden för kemiska värmare.

Nautilus-huvan och värmekragen ökar komforten och säkerställer att du sover bekvämt. Mittemot huvuddragkedjan finns det en kort sträcka med extra kedja, som gör det möjligt att ta ut båda händerna ur säcken utan att förlora dess värme.

Säcken väger 850 gram och är en kompakt sovsäck (41 cm x 19 cm) som är lätt att ta med sig på utflykter. Säckens extremtemperatur är -17,8ºC och komforttemperaturerna är -1,7ºC (M) och +3,6ºC (N).

Överlag är denna tre årstiders dunsovsäck ett utmärkt val för män som söker en lätt, kompakt och bekväm sovsäck för camping.

4. Rab Mythic Ultra 360 Long

Vikt: 606g

Rab Mythic Ultra-seriens sovsäck är otroligt lätt men ändå varm! Sovsäckens komforttemperatur ligger mellan -2 och -8ºC, vilket gör den till en idealisk reskamrat även under krävande förhållanden. Fyllningen består av toppkvalitativt fill power 900+ dun som produceras i Europa. Dunet är R.D.S-certifierat och spårbart, och har en Hydrophobic Down-behandling som klarar av fuktiga förhållanden bättre än obehandlad dun.

Sovsäckens yttertyg är 7 denier ripstop-nylon och innerfodret är också 7 denier ripstop-nylon, med tillägg av TILT-teknologi. Detta gör att sovsäckens innerfoder effektivt reflekterar din kroppsvärme tillbaka, vilket avsevärt förbättrar sovsäckens värmeekonomi. Inuti sovsäcken finns en värmekrage som hjälper till att hålla värmen inuti.

Sovsäckens sportiga snitt och Rabs smalaste “Mummy Taper”-sovsäcksdimensionering skapar ett utmärkt värme-/vikt förhållande. Sovsäcken passar användare upp till 180 cm och dess längd är 230 cm. Sovsäckens omkrets vid axlarna är 162 cm, omkretsen vid höften är 136 cm och omkretsen vid fotänden är 104 cm.

5. Marmot Hydrogen Regular

Paino: 717g

Marmots toppmodell Hydrogen-sovsäcken är extremt lätt och kompakt när den är packad, men samtidigt mycket varm. Sovsäckens dunfyllning och ytmaterial är av högsta möjliga kvalitet, vilket garanterar att säcken är lätt och enkel att ta med sig. En extra dragkedja mittemot huvuddragkedjan gör det möjligt att sticka ut händerna ur säcken.

Sovsäckens regular-storlek passar användare upp till 183 cm långa. Marmot Mummy-formen är viktbesparande smal, men ändå bekväm. Fyllningen består av fill power 800+ gåsdun som är spårbar och etiskt producerad samt RDS-certifierad. Dunet har en Down Defender-fuktighetsskyddsbehandling som garanterar att dunet förblir torrt även under fuktiga förhållanden.

Sovsäckens kurvade dunsektioner minskar dunets rörelse inuti sektionerna, vilket förbättrar dess termiska egenskaper. Nautilus-huvan sitter utmärkt och ger ökad komfort. Sovsäckens yttertyg är Pertex Quantum-nylon, som är tillverkat av återvunnet material. Innerfodret är också nylon, tillverkat av återvunnet material. Dragkedjan på vänster sida underlättar att komma in i sovsäcken.

Populära ultralätta sovsäckar

Letar du efter en lätt och kompakt sovsäck för utflykter och vandringar? I den här avsnittet presenterar vi de populäraste lätta sovsäckarna som erbjuder en utmärkt kombination av lätt vikt, termisk isolering och komfort.

Ultralätt sovsäck – Andra populära modeller

Rab Neutrino är en annan populär lätt dunsovsäck som finns tillgänglig i två olika modeller: Rab Neutrino 600 och Rab Neutrino 400. Rab Neutrino 600 är något tyngre än Marmot Phase, men erbjuder bättre termisk isolering. Denna sovsäck väger 955 gram och dess komforttemperatur är -12°C för män och -5°C för kvinnor. Rab Neutrino 400 å andra sidan väger 795 gram och passar bättre för något varmare förhållanden (-7/-1°C). Båda modellerna har en fill power-värde på 800.

Populära modeller av lätt syntetfyllda sovsäckar inkluderar Marmot Ultra Elite och Rab Solar. Marmot Ultra Elite är en lätt syntetfylld sovsäck som bara väger 900 gram. Komforttemperaturen för män är -5°C och för kvinnor 0°C. Rab Solar är också en syntetfylld sovsäck som är mycket bra när det gäller prisvärdhet. Komforttemperaturen för män är -6°C och för kvinnor 0°C. Sovsäcken väger 1,25 kilo, så den är något tyngre än Marmot Ultra Elite.

Sovsäckars temperaturklassificeringar

Sovsäckars temperaturbetyg hjälper till att välja rätt typ av säck för vissa förhållanden. Det finns flera olika temperaturklassificeringar, men den viktigaste av dem är komforttemperaturen. Detta temperaturvärde anger under vilka förhållanden sovsäcken kan användas så att den känns bekväm och varm.

Förutom komforttemperaturen är det bra att också överväga andra temperaturklassificeringar. Till exempel angiver limit-temperaturvärdet vid vilken temperatur säcken håller personen precis vid liv, men kanske inte erbjuder en bekväm natts sömn. Extreme-temperaturvärdet berättar vid vilken temperatur säcken håller personen vid liv, men kan i vissa fall vara för kall.

Välj Mellan Dun eller Syntetisk Fyllning

För sovsäckens fyllning kan du välja antingen dun eller syntetiskt fiber. Dun isolerar mycket bättre värme i förhållande till sin vikt och kan packas ner i en betydligt mindre volym. Därför kan du välja en lättare variant av en dunfylld sovsäck eller campingfilt. Den är också, om den sköts och förvaras korrekt, mer långvarig.

Lätt Sovsäck vs Sovtäcke – Vad passar dig bäst?

Den som föredrar lätt camping kan välja antingen en sovsäck eller en campingfilt för att sova. Sovsäcken är oftast ett bättre alternativ för vinterbruk, medan campingfilten passar bättre för sommarbruk. Men vilket alternativ passar dig bäst?

Sovsäck eller Campingfilt? Campingfilten är lättare och tar mindre plats än sovsäcken, eftersom den saknar en baksida, huva och dragkedja. Baksidan värmer oftast inte mycket i en sovsäck, men å andra sidan har till exempel Klymit’s sovmadrasser utformats så att de också värmer sovsäckens baksida. Campingfilten är därför ett bra alternativ när du vill packa dina saker i så liten volym som möjligt och sova i varmt väder.

Sovsäcken å andra sidan erbjuder mer skydd och värme i kallare förhållanden. Den är avsedd att användas inuti en ryggsäck och dess egenskaper inkluderar en baksida, huva och dragkedja.

En lätt sovsäck är designad för att tåla kallt väder, men samtidigt vara extremt lätt och kompakt, så att den passar för vandring där varje extra gram av utrustning påverkar ryggsäckens vikt och komfort.

Skillnader mellan sovtäcke och sovsäck

När du sover med en campingfilt/sovtäcke bör du vara beredd på att värme kan försvinna lättare än i en sovsäck, eftersom en del värme kan läcka ut genom filtens öppning. Därför är det bra om användaren av campingfilten har en mössa och en huvtroja eller jacka när han eller hon sover. I en sovsäck skyddar å andra sidan huvan effektivt nacken och ansiktet mot kall luft, och dragkedjan underlättar på- och avklädning.

Övergripande beror valet mellan en campingfilt och en sovsäck på dina användningsbehov och vandringsförhållanden. Om du vill hålla vikten och storleken så liten som möjligt är en lätt sovsäck oftast ett bättre alternativ. Campingfilten å andra sidan passar bra för sommarbruk och när du vill packa dina saker i så liten volym som möjligt.

Syntetiskt material eller dun?

När du väljer en lätt sovsäck måste du också välja fyllningsmaterial. Valet av fyllningsmaterial påverkar sovsäckens vikt, volym och termiska isolering. I det här avsnittet behandlas de två vanligaste fyllningsmaterialen: syntetisk fiber och dun.

Syntetisk fiber är ett syntetiskt material som är utformat för att efterlikna dunets egenskaper. Syntetiska fibrer är ofta billigare än dun och deras termiska isolering bibehålls bättre under fuktiga förhållanden. De torkar också snabbare än dun. Sovsäckar med syntetisk fyllning är vanligtvis tyngre och bulkigare än dunsovsäckar.

Känsligt dun eller praktiskt syntetiskt material? – Jämförelse av Sovsäcksfyllning

Dun är å andra sidan ett naturligt material som kommer från fågelfjädrar. Dun är ett mycket lätt och termiskt isolerande material som kan packas ned i en mycket liten volym. Sovsäckar fyllda med dun är vanligtvis lättare och mindre voluminösa än de med syntetisk fyllning. Dun behåller sin termiska isoleringsförmåga även under fuktiga förhållanden, men är mer känsligt för fukt än syntetiskt material.

Valet av sovsäcksfyllning beror i stor utsträckning på dina personliga preferenser, din budget och under vilka förhållanden du kommer att använda sovsäcken. Om du letar efter det lättaste möjliga alternativet är en sovsäck med dunfyllning vanligtvis ett bättre val. Om du däremot är budgetmedveten eller kommer att använda sovsäcken under fuktiga förhållanden kan det vara värt att överväga en sovsäck med syntetisk fyllning.

Överväg också fyllningsmaterialens kvalitet. Dunets kvalitet definieras av dess fill power-värde. Ju högre fill power-värde, desto bättre isolerar dunet värme. Rekommenderat fill power-värde för lätta dunsovsäckar är minst 800.

En annan viktig faktor vid val av fyllningsmaterial är dess etiska ursprung. Se till att sovsäcksfyllningen kommer från etiskt producerade källor. Många tillverkare använder numera etiskt producerat dun och syntetiskt material i sina sovsäckar.

Att välja sovsäck enligt temperatur

När du väljer en sovsäck är det viktigt att överväga vid vilka temperaturer du planerar att sova. Varje tillverkare anger en temperaturgräns för sovsäcken som indikerar till vilken temperatur sovsäcken är avsedd. Temperaturgränserna anges vanligtvis i tre olika kategorier: komfort, limit och extreme.

Komforttemperaturen anger inom vilket temperaturintervall sovsäcken är bekväm att sova i för genomsnittsanvändaren, limit-temperaturen anger den minimitemperatur vid vilken sovsäcken fortfarande ger skydd, och extreme-temperaturen anger den absoluta minimitemperaturen vid vilken sovsäcken endast ger lite skydd.

Exakt temperaturklassificering av sovsäck

Det är dock viktigt att notera att temperaturgränserna är uppskattningar från tillverkaren och ofta baserade på medelvärden. Varje person är unik, och därför är temperaturbedömningarna endast vägledande. Användarens egen känslighet för temperatur påverkar också vilken typ av sovsäck han eller hon kan sova bekvämt i. Till exempel behöver kvinnor oftast en varmare sovsäck än män.

Ultralätt Sovsäck: Storlek och Vikt

Storleken och vikten på en ultralätt sovsäck är också viktiga faktorer att överväga när du väljer en lämplig sovsäck. Den som föredrar lätt vandring vill vanligtvis ha en så lätt sovsäck som möjligt som inte tar upp för mycket utrymme i ryggsäcken. Av detta skäl är det klokt att välja en sovsäck som har så låg vikt och volym som möjligt, men samtidigt är tillräckligt varm för det avsedda användningsområdet.

FAQ – Ultralätta Sovsäckmodeller:

Vad är fördelarna med ultralätta sovsäckar?

Ultralätta sovsäckar är designade för att erbjuda utmärkt värmeisolering med låg vikt och volym. De är idealiska för vandrare som värderar lättvikt och vill minska vikten av deras ryggsäck. En ultralätt sovsäck är lätt att transportera och tar bara upp lite utrymme i ryggsäcken, vilket gör den till ett populärt val för vandringar och långa utflykter.

Vilka fyllmedel används i ultralätta sovsäckar?

I ultralätta sovsäckar används vanligtvis antingen dun eller syntetiskt fyllmedel. Dun är ett naturligt material som erbjuder utmärkt värmeisolering och komprimeras till en liten volym. Syntetiskt fyllmedel, som olika typer av konstfiber, erbjuder bra värmeisolering och behåller sina isolerande egenskaper även under fuktiga förhållanden.

Vad är fill power-värdet och hur påverkar det sovsäckens värmeisolering?

Fill power-värdet beskriver dunets fluffighet och dess förmåga att isolera värme. Ju högre fill power-värde, desto mer luft kan dunet binda, vilket leder till bättre värmeisolering. Sovsäckar med högre fill power-värden erbjuder bättre värmeisolering med mindre mängd dun, vilket gör dem lättare och mer kompakta.

Hur väljer man rätt ultralätt sovsäck?

När du väljer en ultralätt sovsäck, överväg först dina användningsbehov och de planerade förhållandena där du kommer att använda sovsäcken. Överväg temperaturintervallet där du kommer att sova och välj en sovsäck vars temperaturklassificering passar dessa förhållanden. Överväg också typen av fyllmedel, som dun eller syntetiskt fyllmedel, samt fill power-värdet som påverkar sovsäckens värmeisolering och vikt. Dessutom, ta hänsyn till sovsäckens storlek och viktinformation för att säkerställa att den passar dig och dina behov.

Vilka är de populäraste märkena för ultralätta sovsäckar?

Några populära märken för ultralätta sovsäckar inkluderar Sea to Summit, Rab, Marmot och många andra. Dessa märken är kända för sina kvalitetsprodukter som erbjuder utmärkt värmeisolering med låg vikt och volym. Det är värt att undersöka olika märkens utbud och jämföra deras sovsäckar i termer av funktioner, temperaturklassificeringar och priser för att välja det bästa alternativet för dig.

Kan en ultralätt sovsäck användas året runt?

En ultralätt sovsäck är vanligtvis utformad för att användas inom ett visst temperaturintervall eller under en viss säsong. Det är viktigt att välja en sovsäck vars temperaturklassificering matchar de planerade förhållandena. Om du planerar utflykter i olika väderförhållanden året runt kan det vara nödvändigt att skaffa flera sovsäckar för olika ändamål.

Med denna allmänna information och rekommendationer kan du bättre förstå egenskaperna hos ultralätta sovsäckar och välja ett lämpligt alternativ för dina utflykter och vandringar. Det är dock alltid bra att kontrollera tillverkarens produktsidor för mer detaljerad information och rekommendationer innan du fattar ett köpbeslut.

Similar Posts